Paylaş
2019 Tapu Harcı Bedeli Ne Kadar?

2019 yılında tapu harcı ne kadar oldu, tapu harcı nasıl hesaplanıyor? Bir gayrimenkul alım ya da satışında ortaya çıkan iki masraftan biri olan tapu harcını kim ne kadar ödeyecek? Tapu harcı ortak mı ödeniyor, sadece alan mı ödüyor?

Tapu Harcı Ne Kadar Ödeniyor?

Ülkelerin makroekonomik değerlerinin belirlenmesinde ve milli gelirlerinin hesaplanmasında önemli olan bazı değerler vardır. Özellikle vergi ve harç adı altında oluşturulan bu değerlere bakıldığı zaman, kişilerin günlük işlemlerinde alım ve satımlarında görülecektir.

Bilindiği üzere taşınmaz gayrimenkullerin alım ve satımında meydana gelen işlemlerin ve tahsil edilen evrak hizmetlerinin bedeli, tapu harcı olarak bilinmektedir. Tapu harçlarının yatırılması gerçekleşmeden, tapu işlemlerinin sonlanması söz konusu bile olmayacaktır.

Tapu harçlar, emlak vergisinden az olmayacaktır. Aynı zamanda ilgili taşınmazı satın alan kişinin satan kişiye ödeyeceği para miktarı üzerinden de, bu tapu harcının bedeli ortaya çıkacaktır. Gerçek devir bedelinin önemli olduğu bu durumda, emlak vergisinden fazla bir tutarın ortaya çıkması söz konusu olur ise genel olarak tapu harcının hesaplanması ilgili kuruma bırakılmaktadır.

Tapu Harcını Ödemek

Ülkemizde adeta bir prestij meselesi olan ev sahibi olmanın yanı sıra, yatırım olarak da taşınmaz malların alım ve satım işlemi sıklıkla yapılır. Devletin gelirleri arasında yer alan tapu harçları da, bu yüzden her türlü gayrimenkul alım ve satım işleminde söz konusu olacaktır. Kişilerin belirlediği devir tutarlarına göre belirlenen tapu harçlarının kanuni bedeli ise taşınmaz malın bedelinin binde 20’si veya %2’si olarak bilinmektedir. Örnek vermek gerekirse, 200 bin TL değeri olan bir evin satışı esnasında ortaya çıkacak olan 4 bin TL’lik değerin hem satın alan hem de satan kişi tarafından ödenmesi söz konusu olacaktır. Bu sayede devlet gelirlerinden olan tapu harcı da, resmi kurumlar aracılığıyla tahsil edilmiş olacaktır.

Tapu Harcı İndirimi ve Hesaplanması

2018 yılından itibaren alınan Bakanlar Kurulu kararı ile sürekli olarak alıcı ve satıcıların her ikisinin de tapu harcı ödemesi gerekmektedir. Fakat bu oran ise 2019 yılının sonuna kadar binde 15 miktarına düşürülmüştür. Özellikle tapu indirim kararının, alım ve satım işlemlerini canlandırması beklenmektedir. Alıcı ve satıcının tapuya beyan ettiği alış ve satış bedeline göre hesaplanacak tapu harçları, bu anlamda tapu harcı bedelinin ödenmesi ile son bulmuş olacaktır.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız