Paylaş
Bankalardan Kırmızı Kalem Yemek Nedir

Eskiden beri özellikle esnaf ve küçük tüccarın önünde bir mani olan, bankalardan kırmızı kalem yemek, ekonomik piyasa geliştikçe farklı bir yer ediniyor. Bugün kredilerin halkın neredeyse tamamına yayılan ürünleri olması sebebiyle artık kırmızı kalem yemek de herkesi ilgilendirmeye başladı.

Kırmızı Kalem Yemek Ne Demektir?

Bankalar hayatımıza girdikten sonra çeşitli terimlerde aynı şekilde yaşamımızda kullanılmaya başlamıştır. Bunlardan en önemlisi kırmızı kalemdir. Bu çok olumsuz bir tanım olsa da kullanılmaktadır. Bankalar kredi başvurularında başvuran kişinin sayısının fazla olması nedeniyle çeşitli şartlar ile kredi başvurularını onaylarlar. İstenilen şartlar yerine getirildiğinde kredi başvuruları onaylanır ve krediyi alırsınız.

Krediniz belirli bir geri ödeme planı ile ödenmektedir. Bu geri ödeme planına sadık kalmalısınız. Aksi durumlarda hiç istenmeyecek durumlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Çünkü kredi alacağınız zaman bir sözleşme yaparsınız ve bu sözleşmenin altına imzanızı atarsınız. Yapılan sözleşmede bu gibi durumlar yazılıdır. Banka böyle durumlarda sözleşmeden doğan haklarını sonuna kadar kullanabilmektedir.

Bankanın sözleşmeye dayalı hakları yanında, tüm bankalardaki işlemlerinizi etkileyecek bir de fişleme yapması söz konusudur ki bunun adı kırmızı kalemdir. Kişi bir bankadan kırmızı kalem yediğinde, bu durum onun finansal açıdan tüm bankalarla ilişkisini etkileyebilmektedir. Kırmızı kalem, kişinin aksayan borcu sebebiyle güvenilir durumda olmadığı anlamına gelir. Bu yakın izleme sürecini de beraberinde getiren bir işlem olacaktır.

Kırmızı Kalem Hakkında Bilgi

Bankalardan kredi aldığınız vakit yapılan geri ödeme planına uygun bir şekilde ödemeleri yapmalısınız. Aksi durumda istenmeyecek durumlar ile karşılaşabilirsiniz. Eğer almış olduğunuz kredinin geri ödemesini doksan gün süre içerisinde hiçbir şekilde yapmazsanız banka harekete geçer. Size bir tebligat yollayarak bir hafta içerisinde bu borçların ödenmesini ister.

Eğer verilen bu süre zarfında yine borçları ödemezseniz bu sefer banka sözleşmeden doğan hakları sebebiyle hukuki yollara geçiş yapar. Hukuki işlemler başladığı zaman siz kırmızı kalem yemiş olursunuz. Yani bankalar arasında artık güvenilmez müşteri olarak tanımlanırsınız. Banka yasal yollar ile size vermiş olduğu krediyi faizi ile beraber geri alır. Kırmızı kalem yediğiniz zaman bankalardan uzun bir süre ayrı kalır, bankaların hizmetlerinden uzak kalırsınız.

Kırmızı Kalem Nasıl Silinir?

Kırmızı kalem yemek aslında kara listeye girmek demektir. Kara listede yer aldığınız sürece beş yıl boyunca buradan çıkamazsınız. Bu beş yıllık süre içerisinde bankalara olan bütün borçlarınızı ödemelisiniz. Böylece kendinizi deyim yerindeyse finansal açıdan sıfırlarsınız.

Beş yıl sonunda yine bir değerlendirmeye alınırsınız. Eğer herhangi bir borcunuz bulunmaz ise kara listeden çıkarsınız. Fakat düşmüş olan kredi notunuz aynı kalır. Böylece bu zamandan itibaren kredi notunuzu yükseltmek için çabalamalısınız.

Böylelikle finansal hayatınıza yeniden başlamış olursunuz. Bunun için almış olduğunuz bir krediniz var ise ödeme planına uygun şekilde ödemelerinizi yapınız ayrıca bankalara olan tüm borçlarınızı kapatarak böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için gayret sarf etmelisiniz.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız