Paylaş
TOKİ 15 Yılda 805.000 Konut Üretti

TOKİ’den 805.000 Konut

15 yılda 800.000’i aşkın konut üreten TOKİ, 2002 yılına kadarki 19 yılda toplam olarak sadece 43.145 konut üretmişti. 1984 yılında kurulan TOKİ, 2002 yılına kadar çok kısıtlı sayıda sosyal konut üretti. Türkiye’de değişimin başladığı 2002 yılından itibaren hedefleri büyütülen kuruluş, 15 senelik süre zarfında 800 binlik konut rakamını aştı. Başka bir deyişle, 1984-2002 arasında toplam 43.000 konut üreten TOKİ o tarihten sonra her sene 65.000 civarında konut üretti.

Öncelikli dar ve orta gelirli kesimi hedefleyen TOKİ, bunlar arasında da kendi evi olmayanları projelere dahil etmeye yönelik çalışıyor. Başvuru sahiplerini küçük taksitler ve uzun vadelerle konut sahibi yapmayı şiar edinen kuruluş, şehit yakınları, gazi ve engellilere de öncelik tanıyor.

TOKİ’den Şehit Yakını, Gazi ve Emeklilere Konut

TOKİ Başkanı Ergün Turan, bunu şöyle dile getiriyor:

TOKİ Başkanı M. Ergün TURAN

“Dar ve orta gelir grubundaki vatandaşlara yönelik olarak sunulan konut ve sosyal yaşam alanlarının inşaları devam ediyor. Özel kontenjan olarak ayrılan ve başta şehit yakını ve gaziler olmak üzere, tüm ihtiyaçlı vatandaşlara yönelik daire seçenekleri sunduğumuz ortada. Bunun yanı sıra TOKİ çatısı altında yuva sahibi olmak isteyen tüm engelli ve emekli vatandaşlara da gerekli kolaylıklar sağlanıyor. Taksit imkanlarını aylık 250 TL gibi cüzi bir rakamda tutuyor, her proje için 240 aya kadar vadeli satış imkanları sağlıyoruz. Her yıl evi olmayan 15 bin emekli vatandaşın konut sahibi olmasını amaçlıyoruz.”

TOKİ, konut projelerini hazırlarken, şehit yakınları, gazi ve engellilere özl kontenjan ayırıyor. Aynı zamanda köye dönüş kapsamında tarım köy konutları inşa ediyor. Üretiminin %95’ini sosyal konut şeklinde yapan TOKİ, bazı projelerde de arsa sahibi olarak çeşitli paylaşım modelleriyle projeler içinde yer alıyor.

TOKİ’den Peşin Fiyatına Faizsiz Konutlar

TOKİ, sattığı konutlarda 10 seneyi tercih ediyor. Bazı projelerde 20 seneye kadar çıktığına şahit olsak da ağırlıkla 10 sene vadelerde konut sattığını görüyoruz. TOKİ projeleri bu vadelerde peşin fiyatına satılırken, faizsiz olup olmadığı hususunda ise bazı ihtilaflar bulunuyor. Tüm satışlar, anlaşmalı banka tarafından kredilendirilirken, banka tarafından değişken bir komisyon talep ediliyor. Ayrıca taksitlerin her sene enflasyon ya da memur maaşı zammı oranında değişmesi söz konusu oluyor. Bunlar, TOKİ satışlarının dinen uygunluğu konusunda en tartışmalı noktalar.

TOKİ konutları hakkında detaylı bilgi için TOKİ Konutları Projeleri sayfalarımıza bakabilir ve ilginizi çeken konu altında sorularınızı yöneltebilirsiniz.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız