Paylaş
Bey' Nedir?

Bey’ satış, mal ya da satılabilir bir hakkın bedel karşılığı bir başkasına devredilmesine denir. Arapça kökenli, orijinali  بيع olan kelime Türkçeye alışveriş şeklinde çevrilmektedir. Satma, satış, satınalma, satılma manalarında da kullanılmaktadır. Öyle ki hukukta bey-i câiz olarak kullanılan tâbir, sahih satışı işaret etmektedir.

Bey’ Hakkında

Kur’ân-ı Kerîm’de fâizin haram ama bey’in helal olduğu açık olarak zikredilmiştir. (Bkz. Bakara sûresi 275. âyet)

Cumhur ulemaya göre Bey’ ve Şirâ bilgilerini öğrenmeden ticâret yapmak câiz değildir. Her tâcirin bir fıkıh âliminden işlerini öğrenmesi, işlerini gerektiğinde bu âlime danışarak yapması, böylece fâizden ve fâsid (bozuk olup, bozularak yeniden yapılması gereken) alışverişten kurtulması lazımdır.

Bu Madde Hakkında Şimdi Bize Sorun

Sözlük Maddesi Hakkında

Bu madde, Mortgage Bankası tarafından hazırlanan Mortgage Sözlük içinde yayınlanmıştır. Mortgage Sözlüğü maddeleri mortgage, emlak ve kredi sözlüğü olarak, ilgili sektörlere yönelik hazırlanan yasalardan ve sektör kültüründen derlenmiştir. Maddeler zaman zaman güncellenmektedir. Sözlüğe eklenmesini istediğiniz ya da ifade eksikliği olduğunu düşündüğünüz maddeler için bizimle iletişim sayfamızdan irtibat kurabilirsiniz.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız