Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok

Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi Komisyonu’nda olan Kredi Kartları Kanunu Tasarısı’da kredi kartları temerrüt faizine yeni tavan getiriliyor.Kredi kartı temerrüt faizi en büyük 10 bankanın gecikme faizine uyguladığı faizin % 30’unu aşamayacak. Şu anda faiz en fazla aylık % 6.51 olacak.

Buna göre bazı bankaların çok yüksek faizler uyguladığı temerrüt (yasal takibe düşen gecikme) faizleri Türkiye’nin en büyük 10 bankasının karta uyguladığı faiz oranının ortalamasının yüzde 30’unu aşamayacak. Geçtiğimiz hafta içinde bu öneriyi Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’e götüren Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu ve Bankalar Birliği, bakandan da olur aldı. Şener’in oluruyla komisyonda da bu yönde görüş oluştuğu öğrenildi.

GEÇMİŞE DÖNÜK
Edinilen bilgilere göre şu anda aylık yüzde 6.51 olan sınır şu ana kadar birikmiş borçlarını ödeyemeyen kredi kartı mağdurları için de geçerli olacak. Böylece fahiş faizlerle mağdur olan vatandaşların birikmiş kredi kartı borçları yeniden yapılandırılacak. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, 29.3 milyon kredi kartı kullanıcısının toplam borcu 16 milyar 65 milyon YTL düzeyinde bulunuyor. Kart kullanıcılarının yüzde 1.3’ü yasal takipte, tahsili gecikmiş alacaklarsa 1 milyar 287 milyon YTL. Toplam içindeki payı ise yüzde 7.5.

YÜZDE 55 DAHA AZ FAİZ
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre Türkiye’de aktif büyüklüğe göre ilk 10 bankanın ortalama kart faizi yüzde 5’e denk geliyor. Meclis’te bulunan tasarıya göre her banka uyguladığı kart faizinin yüzde 30’u kadar tahsili gecikmiş alacak (temerrüt) faizi uygulayabilecekti. Bu durumda da bankaların büyük çoğunluğu aylık yüzde 9-10 düzeyinde temerrüt faizi alacaktı. Oysa yeni öneriye göre kamu bankaları ve birkaç özel banka dışında tüm bankaların tamerrüt faiz oranları aylık yüzde 6.51 yıllık ise yüzde 113’te kalacak. Örneğin aylık faizi yüzde 6.61 olan banka yasal takibe uğrayan borcuna aylık yüzde 8.5, yıllık ise bileşik olarak yüzde 168 faiz isteyecekti. Oysa artık bu oran yüzde 113’te kalacak. Kart borçlusu yılda yüzde 55 daha az faiz ödeyecek.

KAMU AŞAĞI ÇEKİYOR
Bankaların kart faizleri yüzde 5 ile 6 arasında yoğunlaşıyor. Ancak ilk 10 büyük banka arasına giren Ziraat, Vakıfbank ve Halkbank’ın faiz oranları yüzde 3 civarında olduğu için ortalama gecikme faizi oranı düşüyor. Böylece kamu bankaları sayesinde kart borcunu ödeyemeyip yasal takibe uğrayan vatandaşların ödeyeceği faiz de düşmüş oluyor. En büyük 10 bankanın da 6’sının eski tasarıya göre uygulayacakları temerrüt faizi yeni düzenleme ile getirilen tavandan daha yüksek. Sadece Ziraat, İş Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’ın uyguladıkları faiz getirilecek yeni tavanın altında kalıyor. Yeni yapılacak olan düzenlemeye göre 10 büyük bankanın kredi kartı faiz oranları değiştikçe temerrüt faizi tavanı da değişecek. Yeni tavanın bankaların değiştirdikleri faizlere göre her ay yeniden açıklanacağı öğrenildi.

KAYNAK – SABAH

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız