Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
Bünyelerinde emlak ve emlak yönetim bölümlerine yer veren üniversiteler, ilk mezunlarını vermeye başladı. Emlak tanımından gayrimenkul hukukuna kadar, pek çok konuda ders alan diplomalı emlakçılar, iş bulma konusunda geniş imkanlara sahip.


Yaklaşık bir yıl önce yayınlanan standartlar tebliği ile daha profesyonel bir yapıya kavuşturulmaya çalışılan emlakçılık mesleğine artan ilgi nedeniyle, bünyelerinde emlak ve emlak yönetim bölümüne yer veren üniversiteler, ilk mezunlarını vermeye başladı.

Emlak tanımından gayrimenkul hukukuna, pazarlamadan halkla ilişkilere kadar pek çok alanda ders alan diplomalı emlakçılar iş bulma konusunda geniş imkanlara sahip. Mezun olanlar kamu sektöründe; Arsa Ofisi, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü’nün yanı sıra bakanlıkların ve belediyelerin emlak müdürlüklerinde de çalışabiliyor. Ayrıca, özel sektördeki emlak büroları, inşaat, kurumsal emlak üretme ve pazarlama şirketlerinin sağladığı iş olanaklarını değerlendirebiliyorlar.

 Türkiye’de bu konuda eğitim yapan 6 üniversiteden biri olan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Meslek Yüksek Okulu’ndan 2005’te diplomalarını almaya hak kazanan ilk mezunların tümü iş imkanına kavuştu. Emlak ve Emlak Yöneticiliği Bölümü Program Yürütücüsü Dr. Erol Yavuz Türkiye’de gelişen inşaat sektörü ile birlikte mesleğin daha fazla ilgi göreceğine inanıyor. İlk emlak yönetimi bölümünün yaklaşık 5 yıl önce İstanbul Üniversitesi’nde kurulduğunu belirten Yavuz, İstanbul Üniversitesi’nde daha çok emlak pazarlamasına yönelik dersler verildiğini, kendilerinin ise "emlak nedir, nasıl üretilir, emlağın konum ve fiyat belirlemesi nasıl yapılır, tapu kadastro bilgileri" gibi bir çok konuda eğitim verdiklerini söyledi.

Bir emlakçının arsa fiyatını belirlerken objektif kriterlerle hareket etmesi gerektiğini kaydeden Dr. Yavuz, fiyat belirlemede çevreden arazi yapısına kadar bir çok hususun etkili olduğunu vurguluyor. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) yönetmeliğine göre gayrimenkul değerleme uzmanı olmak için harita, inşaat mühendisliği, mimarlık ve işletme bölümlerinden mezun olma şartı arandığını hatırlatan Dr. Yavuz, "Öğrencilerimize bu konuda eğitim vererek, ek bilgi edinmelerini sağlıyoruz. Böylece gerektiğinde danışmanlık yapabiliyorlar" dedi. Gece okuluyla birlikte, toplam 80 öğrencinin ders aldığı Yıldız Teknik Üniversitesi Emlak Yönetimi bölümünde iki yıl boyunca 32 ders görülüyor.

Sektörle dirsek teması
Dr. Yavuz, öğrencilerin iş bulmalarına ve sektörle iç içe olmalarına olanak sağlamak amacıyla, büyük emlak firmaları ile temasa geçtiklerini belirterek, "Eskidji firmasının yöneticileri emlak pazarlama, emlak bilgi sistemi, emlak yönetimi gibi derslere girmeye başladı. Öğrencilerimizin bir da çoğu bu firmada çalışmaya başladı" dedi. Dr. Yavuz Türkiye’de meslek okullarının iki yıllık oldukları için yeterince önemsenmediğini savunuyor. Bölümün en önemli sorunlarından birinin dikey geçişin sadece İşletme Bölümü’ne yapılması olduğunu aktaran Yavuz, emlak yönetimi mezunlarının aldıkları eğitimle tapu kadastro, inşaat gibi farklı bölümlere de geçebileceklerini belirtiyor.

Emlak için iktisadı bırakıyorlar
Türkiye’de Yıldız Teknik Üniversitesi gibi 2 yıllık emlak yönetim eğitimi veren 5 üniversite daha bulunuyor: İstanbul Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi Ali Rıza Veziroğlu Meslek Yüksek Okulu ve Kırıkkale Üniversitesi.

Bu yıl ilk mezunlarını veren Kocaeli Üniversitesi Ali Rıza Veziroğlu Yüksek Okulu’nun Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Murat Polat, sektörün eğitimli insanlara ihtiyacı olduğunu ve mezunların büyük çoğunluğunun fazla zaman kaybetmeden iş bulabildiklerini söyledi. İkinci öğretimi de olan bölümde, toplam 200 öğrenci okuyor. Yrd. Doç Dr. Polat, emlakçılığı geleceğin mesleği olarak gören öğrencilerin bilinçli tercih yaptıklarını açıkladı. Polat’ın verdiği bilgiye göre, emlak yönetimi öğrencileri, genelde İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’ni bitiren, ya da o alandaki eğitimini yarım bırakıp gelen kişilerden oluşuyor.

Bölüm yeterince tanınmıyor
Emlak yönetim bölümünde okuyan öğrencilerin, kariyerlerine ilişkin umutlu olmalarına karşın, bazı sıkıntıları da var. YTÜ Meslek Yüksekokulu ikinci sınıf öğrencisi Recep Pehlivanlar, verilen eğitimden çok memnun olduklarını, fakat bölümün yeterince tanınmamasından dolayı sorun yaşadıklarını söylüyor. Cemil Siriş ise, 2 yıllık meslek yüksek okullarından 4 yıllık fakültelere geçiş hakkı olması gerektiğini savunuyor. ….Öğrenci Sinem Şeker ise, arkadaşları ile ortak bir iş kurmayı hayal ediyor.

Sertifika için kurs şart
Türkiye’de emlak komisyonculuğu-danışmanlığı alanında iş yapmak isteyenlerin bunun için kursa gitmeleri gerekiyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yürürlükte bulunan Emlakçılıkta Zorunlu Standartlar Tebliği’ne göre, emlâk komisyoncusunun üyesi olduğu Ticaret Odası veya Sanayi ve Ticaret Odası ya da Esnaf Sanatkarlar Odası bünyesindeki Emlâk Meslek Odaları’nca düzenlenmiş kurslara katılması şartı aranıyor. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları bünyesinde kurulan Meslek Odaları’nın bulunmadığı yerlerde ise bu kurslar, Ticaret Odaları veya Sanayi ve Ticaret Odaları’nca, bu odaların da bulunmadığı yerlerde emlakçılık mesleği dernekleri tarafından düzenleniyor. İstanbul’da İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) emlakçılık sertifikası almak isteyenler için düzenlediği kurslar sürüyor. Hafta içi her gün İTO’nun Eminönü Ek Binası’nda 14.30-21.00 saatleri arasında gerçekleştirilen kursun toplam süresi 2 hafta. Toplam 60 saatlik kursta sınıflar 35 kişilik. Verilen eğitimin ücreti ise 400 YTL.

İyi pazarlama için hukuk
Emlakçıların iş yapabilmeleri için, hukuktan da pazarlamadan da anlamaları gerekiyor. Nitekim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın tebliğinde 1.3 ve 1.3.4 maddeleri bu konuya açıklık getiriyor. Tebliğin 1.3′ maddesi, "Emlak komisyoncusu bürosunda, yeterli sayıda eleman bulunmalı, bu elemanlar mal sahipleri ve müşterilere hukuki yönden yeterli bilgi verebilmeli ve mevzuatın gerektirdiği işlemlerde yardımcı olabilmelidir" hükmünü içeriyor. Yine 1.3.4 sayılı maddesinde de, "Emlak komisyoncusu, kiralama ve satış hizmeti kapsamında, müşteri portföyünde arz, talep yönünden değerlendirmesi, taşınmazın pazarlanmak üzere hazır duruma getirilmesinin sağlanması, pazarlama stratejisinin hazırlanması, aracılık ve danışmanlık hizmeti kapsamında da satış, pazarlama, ipotek, kat irtifakı, kat mülkiyeti kurma, ifraz ve tevhit, trampa, cins değişikliği, hibe, taksim, tashih, aplikasyon, harita ve belediyelerden bölge imar planı çıkarma, kadastro müdürlüklerinden kroki ve çap belgesi alma, vergi muafiyeti belgesini alma, veraset vergi dairelerinden ilişik kesme veya temiz kağıdı alma, emlak beyannamesi düzenleme, noterden satış vaadi sözleşmesi yapma, ve kira akit sözleşmesi yapma işlemlerini yapabilmelidir" deniliyor.

HABER – SELMA ŞENOL / REFERANS

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız