Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok

Yabancı bankaların Türkiye’de yaptığı evliliklerden sonra, yabancı hisse senedi yatırımcıları da gayrimenkul şirketlerini izlemeye aldı.

Gayrimenkul kredisinde deneyimli yabancı bankaların Türkiye’de yaptığı evliliklerden sonra, yabancı hisse senedi yatırımcıları da gayrimenkul şirketlerini izlemeye aldı. GYO yöneticileri her ay tanıtım için yurtdışına çıkıyor.

 


 

Türkiye’de emlaktaki hareketlilikle birlikte yabancı yatırımcılar, piyasa aktörlerini 3 koldan kıskaca aldı. Mortgage sistemi hayata geçtiğinde konut kredilerinde söz sahibi olmak isteyen GE, HSBC, Fortis, Bank Europa, Yunanistanlı NBG gibi yabancı banka ve şirketlerin Türkiye’de yaptıkları evliliklerin ardından, Dubai Fonu gibi emlak geliştirme şirketleri bizzat proje oluşturmak üzere sahaya çıktı. Bu furyada, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) şirketleri de yabancı fonlar tarafından takibe alındı. Kârlılığı yüksek GYO’lardan hisse almak isteyen fonlar, yoğun bir şekilde ikili temaslara geçerken GYO yöneticileri de her ay, şirketlerini ve Türk piyasalarını anlatmak üzere yurtdışından davet almaya başladı. Bazen tek bir roadshow’a (tanıtım turu) 20’ye yakın fon katılıyor.
İngiltere’de geçen hafta benzeri bir tanıtım turuna çıkan Garanti GYO Genel Müdürü Kürşat Tuncel, yabancı yatırımcıların daha önce de sektörle ilgilendiklerini ama bu dönem ilgilerinin oldukça yüksek olduğunu söyledi. Tuncel, "Son roadshow’umuz bile bunun en iyi örneği. İki günde 18 yatırım fonuna birer saatlik sunumlar yaptık. Bunun bir rekor olduğunu söyleyebilirim" diyor.
 
Aralarında dev fonlar da var
Tuncel’in verdiği bilgiye göre ilgilenen dev fonlar arasında Londra merkezli uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, İsviçreli bankacılık devleri Credit Suiss ve UBS, Alliance-Leicester yatırım şirketi, Credit Lyonnais ve İngiltere’den Scottish Widows (SWIP) de bulunuyor. Tuncel, son roadshow’a Avusturyalı CAIB Bankası tarafından davet aldıklarını, önceki aylarda da UBS ve Deutsche Bank’ın davetlerine katıldıklarını söyledi. Yabancı fonların Türkiye’de pazar ağırlığı olan ve aktif olarak proje geliştiren şirketlerle ilgilendiğini belirten Tuncel, "Londra’da bizimle beraber İş GYO yetkilileri de sunum yaptı. Yapı Kredi Koray da konferans yoluyla katıldı" dedi. Tuncel, roadshow’lara gösterilen ilginin bu kadar yüksek olmasını, bu tür organizasyonları Türk ekonomisi ve emlak pazarının canlılığından etkilenen, geniş müşteri portföyü olan bankaların yapmasına bağlıyor.
 
Beraber proje yapalım’ diyen de var
"Şirketlerden önce piyasayı tanımaya çalışıyorlar. Örneğin konuttaki agresif hareket onları çok şaşırtıyor. Kendi ülkelerinde hiç böyle bir durum yok. Onlar için konut, arkadan gelen ve fazla kârlılığı olmayan bir alandır" diyen Tuncel, Türkiye’de bir projeden yüzde 40’lar seviyesinde kâr elde edilmesinin de kendi ülkelerinde yüzde 5’ler seviyesinde kârlılık oranları ile çalışan yabancı sermaye için cazip olduğunu savunuyor.
GYO Genel Müdürü Kürşat Tuncel, Londra’daki organizasyonda daha çok hisse senedi ile ilgilenen yatırımcıların ağırlıkta olduğunu vurgularken proje bazında ilgilenen yatırımcıların da bu tür roadshow’lara katıldığını söylüyor. "Yabancılar ‘Proje getirin bir şeyler yapalım’ havasındalar ama onların ölçeğine uygun büyük projeler Türkiye’de fazla üretilmiyor" diye konuşan Tuncel, 2-3 milyar doları yöneten en küçük fonlar için bile 100-150 konutluk projelerin küçük olduğunu belirtiyor.
Tuncel’e göre Türkiye, yabancıların ilgisini çekmeye devam edecek. Çünkü dünyada nereye gideceğini bilmeyen nakit fazlası, Türkiye’de de onları çekebilecek cazip reel faizler ve yüksek kârlılık oranları var. Tuncel, "Son olarak GE ve NBG bankaları Türkiye’ye geldi. Bunlar dünyada aktif olarak konut kredisi veren firmalar. Türkiye’ye gelince elbetteki bu bilgilerini kullanacaklar" diyor.
 
Doğuş Power Center eylülde açılacak
Garanti GYO bu yıl iki projeyle ilgileniyor. Maslak’ta kiralamalarını sürdürdüğü Doğuş Power Center’ı eylülde açacak olan şirket, lüks konut projesi Evidea’nın ise birinci fazını temmuzda, ikinci fazını yıl sonunda teslim edecek. Şirket temmuzda Bursa’da alışveriş merkezi ve showroom’ların bulunacağı büyük bir ticari projeye başlayacak. İzmir ve İstanbul’daki arazilerine ticari proje geliştireceklerini anlatan
GYO Genel Müdürü Tuncel, konut için de uygun arsa arayışlarını sürdürdüklerini söyledi. Tuncel, "Konutta iki farklı konseptimiz var: Biri küçük metrekareli ve merkezi yerlerde çalışanları hedef alan rezidanslar. Bunun için Maslak, Levent ve Şişli’de arayışımız sürüyor. Orta sınıfa yönelik konut projesi için de Bahçeşehir ve Halkalı bölgelerine bakıyoruz" dedi.
 
Dubai Holding, İstanbul yatırımından vazgeçmedi
Körfez bölgesinin en büyük yatırım geliştirme grubu Dubai Holding, Sama Dubai adında yeni bir şirket oluşturarak tüm gayrimenkul yatırım faaliyetlerini bu şirketin çatısı altında topladı. Böylece İstanbul’a emlak yatırımı yapan Dubai International Properties de Sama Dubai’ye katıldı. Sama Dubai CEO’su Farhan Faraidooni, "İstanbul’daki yatırımlarımız planlandığı şekilde ilerliyor. İstanbul’u kurmakta olduğumuz uluslararası portföyün en önemli parçası olarak görüyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yürüttüğümüz projedeki son gelişmeleri önümüzdeki haftalarda Türkiye kamuoyu ile paylaşacağız” dedi. Aralarında Levent’te yapılması planlanan 500 milyon dolarlık Dubai Kuleleri’nin de bulunduğu toplam değeri 5 milyar dolarlık projelerle ilgili ortaklık ekim 2005’te duyurulmuştu. Ancak kamuoyunda oluşan tepkiler nedeniyle söz konusu projenin akıbeti belirsizleşmişti.
  
Ünlü mortgage’ciler Türkiye’de evlendi
NBG: Citigrup’un da talip olduğu Finansbank’ın yüzde 46’sı, Yunanistan’ın en büyük bankası National Bank’a 2.3 milyar euroya satıldı.
GE: Garanti Bankası’nın ana hissedarı Doğuş Holding, General Electric’in (GE)iştiraki GE Consumer Finance’a bankanın yüzde 25.5 hissesini 1.556 milyar dolara sattı.
Hapoalim: İsrailli Bank Hapoalim, Damla Cıngıllıoğlu’na ait C Bank’ın yüzde 57.55’ini 113 milyon dolara aldı. İsrail’in en büyük kredi veren kuruluşu konumundaki Bank Hapoalim, ülke ekonomisindeki kredi pazarının yüzde 35’ini elinde tutuyor ve tüketici kredileri, mortgate, kredi kartı ve kurumsal bankacılık alanlarında pazar lideri olarak dikkati çekiyor.
Fortis: Bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren Hollanda-Belçika finansal grubu Fortis, Dışbank’ın yüzde 89.3 hissesini 985 milyon euroya satın aldı.
BNP Paribas: Fransız BNP Paribas, Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) yüzde 84.25’ine sahip olan TEB Mali Yatırımlar’ın yüzde 50’sini 216.8 milyon dolara satın aldı. Böylece BNP Paribas, TEB’in de yüzde 42.12’sine sahip oldu.

HSBC Bank: 2000 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan Demirbank’ı, İngiliz finans kurulu HSBC satın alarak ismini değiştirdi.

HABER – SELMA ŞENOL / REFERANS

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız