Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok

Mortgage komisyondan nasıl geçti ? Genel hatlarıyla bildiğimiz mortgage yasa tasarısından göze çarpan önemli noktaları tekrar değerlendirelim.


Faizin değişken olarak belirlenmesi durumunda başlangıçta sözleşmede belirlenen oran; dönemsel geri ödeme tutarı yine başlangıçta sözleşmede belirlenecek azami dönemsel geri ödeme tutarını aşmamak koşuluyla ve yine sözleşmede belirtilecek genel kabul görmüş ve yaygın olarak kullanılan bir endeks baz alınarak
değiştirilebilecek.

Oranların değişken olarak belirlenmesi halinde, bu yöntemin muhtemel etkileri konusunda tüketicilerin bilgilendirilmeleri şart  olacak. Bu amaçla kullanılacak referans faizler ve endeksler, Merkez  Bankası, tüketicilerin bilgilendirme yöntemlerine ilişkin usul ve  esaslar ise Bakanlık tarafından belirlenecek.


-DEĞERLEME BİRLİĞİ KURULACAK-

Tasarıyla Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği statüsünün oluşturulmasına ilişkin esaslar belirleniyor ve bu birliğin  statüsünün, kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 yıl içinde  yürürlüğe konulacağı hükmü getiriliyor.   Kanunun yürürlüğe girmesinden önce kredi ve finansal kiralama  sözleşmesi imzalayan tüketiciler, kanunun yayımlanmasından sonra 3 ay  içinde konut finansmanı kuruluşuna başvurarak, sözleşmelerinin, bu  kanun kapsamına dışında değerlendirilmesini isteyebilecek. Süresi  içinde talepte bulunmayan tüketicilerin, kanunun yürürlüğe girmesinden önceki sözleşmeleri kanun kapsamında kabul edilecek. Kanundan önce konut finansmanı kuruluşuyla sözleşme imzalayan  tüketiciler, borcunu vadesinden önce ödemesi durumunda, yüzde 2 erken  ödeme ücretini ödemeyecek.

Finansal kiralama şirketleri kanunun yürürlük tarihinden itibaren  6 ay içinde, konut finansmanı faaliyetinde bulunamayacak.

Tasarı ile Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda, konut  finansmanı kullanan tüketicileri korumak amacıyla tanımlar arasına,  ”Konut Finansmanı Kuruluşu” eklendi. Böylelikle konut finansmanı faaliyetini yürüten kuruluşlar, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunla ilgili hükümlere de tabi olacak.


-AYIPLI MAL-

Aynı kanunun ayıplı mal hususunu düzenleyen maddesinde yapılan değişiklikle konut finansmanı kuruluşu; imalatçı-üretici, satıcı,  bayi, acente, ithalatçı ile ayıplı maldan ve tüketicinin bu maddede  yer alan seçimlik haklarından dolayı tüketiciye karşı teslim
tarihinden itibaren 1 yıl süreyle, kullandırdığı kredi miktarı kadar müteselsilen sorumlu olacak.

Konut finansmanı kuruluşları, tüketicilere sözleşme öncesinde kredi veya finansal kiralama işlemleriyle ilgili genel bilgiler vermek  ve tüketiciye teklif ettikleri kredi sözleşmesinin koşullarını içeren  sözleşme öncesi bilgi formu vermek zorunda olacak.


-TEMERRÜDE DÜŞME DURUMU-

Borçlunun temerrüde düşmesi halinde konut finansmanı kuruluşu,  borçluya temerrüt tarihinden itibaren 5 iş günü içinde iadeli  taahhütlü posta yoluyla bildirimde bulunmakla yükümlü olacak. 

Kredi kuruluşu, geri ödemelerin yapılmaması halinde kalan borcun  tümünün ödenmesi talep hakkını saklı tutmuşsa bu hak, ancak birbirini  izleyen en az iki ödemede temerrüde düşme halinde kullanılabilecek.

Finans sağlayan kuruluşun bu hakkını kullanabilmesi için en az 1  ay süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması gerekecek.

Kullanılan finansmanın teminatı olarak şahsi teminat verildiği  hallerde, konut finansman kuruluşu asıl borçluya ve diğer teminatlara  başvurmadan, kefilden borcun ödemesini isteyemeyecek.


-SÖZLEŞMELERDE NELER YER ALACAK-

Sözleşmelerde; kredi tutarı, finansal kiralama sözleşmeleri için toplam kira bedeli, ipotek tesis edilen konuta ilişkin bilgiler,  yıllık faiz oranı, toplam borcun ana para, faiz ve diğer giderler  itibariyle dağılımı, değişken faiz ödemeli olan sözleşmelerde baz
alınacak endeks gibi bilgiler yer alacak.

Ayrıca, ödeme planı, istenecek teminatlar, temerrüde düşülmesi  durumunda kredi sözleşmeleri için akdi faiz oranının yüzde 30  fazlasını geçmeyecek şekilde gecikme faizi ve varsa konuta ait sigorta  bilgileri gibi bilgiler de sözleşmelerde yer bulacak.

Kiracı, finansal kiralama işlemlerinde, kiracılık sıfatını veya sözleşmeden doğan haklarını, kiralayandan yazılı izin alarak  devredebilecek.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığının konut satışından kaynaklanan ipotekli veya ipoteksiz alacakları, ipotek finansmanı  kuruluşlarınca devredilebilecek.


-FON KAZANÇLARI-

Konut finansmanı fonları ile varlık finansmanı fonlarının kazançları, kurumlar vergisi ve gelir vergisi stopajından istisna  olacak.

Kendisine ait tapuya kayıtlı bir konutu bulunmayan ücretlilerin,  konut almaları amacıyla, yapı kullanma izni alınmış konutlar üzerine  ipotek tesis edilmek suretiyle kredi kullandırılmasından ve yine bu  özellikteki konutların finansal kiralama yoluyla kiralanmasından kaynaklanan borçlarının 100 bin YTL’ye kadar olan kısmına isabet eden  faiz ödemeleri, gelir vergisi matrahından düşülebilecek.

Konutları karşılığında kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri  kapsamında konut edinmek amacıyla kredi kullanan veya finansal  kiralama işlemi yapan ücretlilerin bu işlemlerden kaynaklanan  borçlarının 100 bin YTL’ye kadar olan kısmına isabet eden faiz ödemeleri de gelir vergisi matrahından düşülebilecek.


KÖTÜ HABER: FAİZLER VERGİDEN DÜŞMEYECEK

Tasarının, ücretliye faiz ödemelerini gelir vergisi matrahından düşebilme imkanı getiren hüküm, 1 Ocak 2008’te yürürlüğe girecek.  Tasarı ile ipotek ve konut finansmanı kuruluşları tarafından ihraç edilen ipotekli sermaye piyasası araçlarından elde edilecek gelirler  üzerinden yapılacak vergi tevkifatının, Gelir Vergisi Kanununun 94.
maddesi kapsamında belirlenmesi öngörülüyor.

Bir başka değişiklikle, bankalar, sigorta şirketleri, emeklilik şirketleri ve ipotek finansmanı kuruluşlarının sermayelerini  artırdıkları sırada çıkardıkları hisse senetlerinden elde ettikleri  gelirlerin, banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaf olması  öngörüldü.


-VERGİLERDEN MUAF-

Emeklilik sözleşmeleri, hayat sigortaları, sağlık sigortaları ile ihracata ait nakliyat sigortalarında sözleşme ve poliçe üzerinden  alınan paralar; ipotek ve konut finansmanı kuruluşlarının, konut  finansmanı fonlarının yaptıkları tüm işlemler dolayısıyla lehe alınan  paralar da banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaf olacak. Konut ve ipotek finansmanı kuruluşlarınca konut finansmanı  kapsamında tesis olunacak ipotek işlemleri, konutların kiracıya devri  ile TOKİ’nin sattığı konutlardaki ipotek işlemlerinden harç vergisi  alınmayacak.

Sermaye piyasası araçları, konut finansmanı kuruluşları ve fonları  ile TOKİ’nin menkul kıymet ihracatı ve ihraca konu teminatlardan  kaynaklanan her türlü işlemleriyle ilgili makbuz ve kağıtlar, damga  vergisinden muaf tutulacak.

Konut finansmanı amacıyla teminat gösterilen veya ipotek konulan konutun, konut finansman kuruluşları veya ipotek finansmanı kuruluşları ya da 3. kişilere teslimi (müzayede mahallinde yapılan  satışlar dahil) ile bu şekilde alınan konutun teslimi (müzayede  mahallinde yapılan satışı dahil), katma değer vergisi dışında tutulacak.

ALINTI – SONSAYFA

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız