Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok

Gayrimenkuldeki fiyat artışının nisanda düşme eğilimi göstereceğini belirten TOKİ yetkilileri, “Halk ekmek fabrikaları gibi denge görevi üstleniyoruz” dediler.

Son 2 yıldır gayrimenkul sektöründe görülen fiyat artışı son aylarda yerini durgunluğa bırakırken, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) fiyatların nisan ayından itibaren düşme eğilimine geçeceği müjdesini verdi. TOKİ, bu yıl dar gelirliye yönelik konut projelerine ağırlık verecek. Alınan biliye göre, konut faiz oranlarının şu anki rakamlarında çok ciddi değişiklikler beklenmezken piyasada bugüne kadar hedeflenen üst ve orta gelir grubuna yönelik proje sayısında bir doygunluk noktasına gelindi. Dolayısıyla bundan sonra geliştirilecek yeni projeler asıl ihtiyaç sahibi olan dar gelir grubu için hazırlanacak. TOKİ’nin açıklamasında şu noktalara dikkat çekildi:

– TOKİ ekmek sektöründe denge unsuru olan ‘Halk Ekmek Fabrikaları’ gibi emlak sektöründe düzenleyici görevi üstleniyor. Sektörü disipline ederek, kalite standartlarını belirlemek, fiyatları aşağı çekmek gibi görevleri yerine getiriyor.

– Toplumun önemli bir kesimini oluşturan dar gelirliye yönelik projeleri ile özel sektöre örnek oluyor. İnşaat sektöründe yaygın olan kayıtdışılığın engellenmesinde katkı sağlıyor.

– Özel sektörün özellikle ağırlık verdiği projelerde ortalama 180 bin YTL başlayan fiyatlara ev alabilecek kişi sayısı belli ve şu ana kadar yapılan projelerle bu kesim alacağını aldı. Özel sektör için bundan sonra asıl hedef grup dar gelirli olacak. Böylece son 2 yıldır sürekli artış yaşanan gayrimenkul fiyatlarında düşüş nisan gibi başlayabilir.

Yeni konut taşıt satışlarına yarar
Konut kredilerindeki düşüş ve yeni konut projelerindeki artış ile gittikçe hareketlenen gayrimenkul sektörünün düşünüldüğü gibi otomotiv sektöründe durgunluk yaratmayacağı belirtildi. Yeni konut inşaatlarının ağırlıklı olarak şehir merkezlerine uzak olduğuna dikkat çeken Ford Otosan Genel Müdürü Turgay Durak, “Yeni yapılan sitelerden ev alanlar elbetteki arabaya ihtiyaç duyacak. Böyle olunca da otomotiv satışları artacak” diye konuştu. Konut kredi faiz oranlarının düştüğü ilk zamanlarda insanların 3-5 ay kararsızlık geçirdiğini ifade eden Durak şunları söyledi: “Konut kredi kullanımının artması yeni konutlar anlamına geliyor. Genellikle büyük çaplı projeler halinde tasarlanan bu yeni konutlar için uygun arsalar şehir dışında yer alıyor. Yeni konutların şehrin dışında olması, otomotivi olumlu etkiler. Bu konutlar yapılırken kamyon lazım, insanlar yerleşirken bizim ürettiğimiz hafif ticari araçlar lazım. İnsanlar oturmaya başladığı zaman şehire alışverişe, sosyal etkinliğe veya işyerlerine gidecek. Çocuklar okula gidecek. Bunun için tüketici ya kendilerine araba alacaklar ya da servis araçlarını kullanacaklar.” Durak ayrıca, “ekonomide sürprizler olmaz, faizler düşük devam eder ve yine yüzde 5 oranında büyüme sağlanırsa, 2006 yılı otomotiv için iyi netice getirecektir” diye konuştu.

Yoksula konut artacak
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan TOKİ’nin dar gelirliler için sürdürdüğü projelerle yakından ilgileniyor. Kurum 15 günde bir çalışmaların seyri ile ilgili rapor hazırlayarak Başbakan’a sunuyor. Başbakan’ın bu raporlar ışığında yeni projeleri şekillendirdiği ve her platformda üretilen konut sayısını yetersiz bulduğu kaydediliyor. TOKİ’nin geçen yıl başlattığı 154 bin konutun 98 bini dar gelirlilere yönelik. Bu yıl içinde de TOKİ dargelirli için 40 bin konutun inşaatına nisan ayında başlayacak.

KAYNAK – SONSAYFA

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız