Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
Mortgage Sistemi dediğimiz ve büyük hayallerle beklediğimi yeni konut finansman modelinin temel özellikleri ve diğer finansman sistemlerinden farlılıkları birkaç başıkla özetlenebilir. Konuyu bu yönden inceleyeceğiz.

Mortgage Kanunu’nun öngördüğü modelin temel özelliklerini sıralarsak:

1. Sistem piyasa bazlı olması nedeniyle rekabet içinde çalışacaktır.

2. Şeffaftır. Kamunun dar gelirli kesime destek olmak istemesi halinde dahi bu sistem içinde sübvansiyonlar ve hangi kitleye ne ölçüde para aktarıldığı açıkça görülebilecektir.

3. Uzun vadede konut sektörüne uygun maliyette sürekli kaynak aktaracak bir yapıya sahip.

4. Bankaların açtığı konut kredilerinin yanısıra finansal kiralama şeklinde konut finansmanına imkan veriyor.

5. Uluslararası sermaye piyasaları ile uyumlu ve entegre bir sistem olduğu için hem hacimtutar olarak daha fazla fonlama imkanları hem de değişik fonlama alternatifleri yaratıyor.
Bu da daha ucuz ve tüketicilere, bireysel ihtiyaçlarına duyarlı kredi kullanma imkanları getiriyor. Örneğin, değişken faizli kredi kullanma imkanı getirerek tüketicilere daha çok seçenek sunulabilecektir.

6. Kredi kullananları bilgilendirmek ve korumak için birçok kural getiriyor.

7. Sistemin etkin çalışması için gerekli olan icra-iflas, konut değerlemesi, menkul kıymetleştirme gibi konut finansman sisteminin olmazsa olmaz konularında ayrıntılı düzenlemeler ile altyapı sağlamlaştırılıyor. Mortgage kanununda yer alan model oluşturulurken 30’dan fazla ülkenin uygulaması tarihçesi ile beraber incelenip, mortgage konusunda yabancı uzman kuruluş ve kişilerle sayısız toplantılar yapıldı. Türkiye’de konu ile ilgili kuruluşların modele katkı yapmasına çalışıldı. 3-4 senelik yoğun çalışmanın ürünü olan bu kanunla neler getiriliyor, neler eksik, hangi konular tüketici açısından kritik, gelecek haftalarda tartışmaya devam edeceğiz.

KAYNAK – SABAH

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız