Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok

Century 21'in ABD'li Başkanı Tom Kunz, "Türkiye'de emlakçıların yüzde 99'u hâlâ geleneksel. Onlar bizim rakibimiz değil, ama zorlanacaklar" diyor.

Geçen yıldan bu yana inşaat sektörünün patlamasıyla birlikte sayıları katlanarak artan kurumsal emlakçılar sektöre pek çok yenilik getirdi.

Ev almak, satmak ya da kiralamak isteyenlere ev bulma sürecinden taşınmasına ve hatta sigortalanmasına kadar her türlü hizmeti veren kurumsal emlakçılar, bu yönleriyle geleneksel emlakçıların pabucunu dama atıyor.

Hem dünyada hem de Türkiye'de kurumsal emlakçılığın en önemli isimlerinden biri olan Century 21'in ABD'li Başkanı ve CEO'su Tom Kunz, Türkiye'de emlakçılığın yüzde 99'unun geleneksel emlakçılar tarafından yapıldığını söylerken, "Ancak bizim kulvarlarımız çok farklı, onları kendimize rakip olarak görmüyoruz" diyor.

Kunz, Türkiye'nin hem büyüme hızı hem de getirdiği yenilikler açısından diğer ülkelere örnek olduğunu da sözlerine ekliyor. Tom Kunz, sorularımızı şöyle yanıtladı:

* Türkiye'de ekonomik krizin en sert yaşandığı 2001 yılında bile 900 binin üzerinde konut satılmış. Bu gerçekten hareketle, Century 21 olarak en iyi performans sergilenen ülkeler sıralamasında Türkiye'yi nerede konumlandırırsınız?
Century 21 Türkiye bir yıl içinde açtığı 55 yeni franchise ofisi ile Avrupa'nın en başarılı ana franchise'ı olarak kendisini konumlandırdı. Bununla yetinmedi son bir yıl içinde diğer ülkerlerde de örnek alınabilecek bir çok hizmet projesine ön ayak oldu. Century 21 Türkiye'nin 21 Movers taşıma, 21 Connections tadilat ve dekorasyon hizmetleri, kira ödeme garanti sigortası ve son olarak da Gayrimenkul danışmanlarına Real Estate Executive MBA eğitimini veriyor olması diğer ülke ana franchise'larımızın hizmetlerini geliştirme bakış açılarını da genişletiyor.

* Century 21 kaç ülkede faaliyette? Bu ülkeleri seçerken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?
Century 21 bugün yaklaşık 43 ülkede 8 bini aşkın ofisle faaliyet gösteriyor. Century 21 Türkiye'nin 112 ofisi ve yaklaşık 600 çalışanı bulunuyor. Aynı zamanda Century 21 Türkiye bu yıl 9 ülkenin daha ana fanchise lisansını aldı. Yakında Sırbistan, Karadağ, Slovekya, Slovenya, Almanya, Bosna Hersek, Azerbaycan ve Macaristan da Century 21 Türkiye üzerinden yürütülecek. Genelde hangi ülkelere gireceğimizi seçerken, ülkenin gelişmişlik düzeyine, nufüsuna, gelecekteki ihtiyaçlarına, büyüme hızına vs. dikkat ediyoruz. Tüm bu kriterler aslında pazara doğru zamanda girebilmeyi belirlemede de etkin bir rol oynuyor.

* Türkiye pazarında yaşadığınız en büyük zorluk nedir?
Aslında bizim merkez olarak bu pazarda yaşadığımız doğrudan bir zorluk yok. Century 21 Türkiye, bu pazarda kendisini çok iyi bir noktaya konumlandırdı. Biz Türkiye operasyonundan memnunuz.

* Dünyada ve Türkiye'de en güçlü rakibiniz kim?
Century 21'in dünya çapındaki en büyük rakibi 5 bin 400 ofis sayısı ile Remax'tir. Türkiye'deki en güçlü rakibimiz de uluslararası data'yla da paralellik gösteren Remax'tir.

* Türkiye'deki büyüme hızınız nedir?
Uzel Capital'e bağlı olarak kurulan Uzel Emlak Hizmetleri A.Ş., Century 21 markasının Türkiye temsilcisidir. Century 21 Türkiye'nin ofis sayısı 2002 yılında 9, 2003 yılında 17, 2004 yılında 37, 2005 yılında 86 ve 2006 yılında ise 112 olarak sürekli bir artış göstermiştir. Bu artışı geçmiş 4 yıla oranladığımızda ise yüzde 91.75'lik bir büyüme gözlenmektedir.

* Önümüzdeki 5-10 yıllık dönemde Türkiye'ye özel bir projeksiyon çizebilir misiniz?
AB süreci ile birlikte sektör kayıt altına girecek, her türlü yapı ve bina ruhsatı ile ilgili kalite ve standartlar geliştirilecek, ve tüm yapı ve bina ruhsatlarının aranan asgari koşullarda ve yasal izinleri ile yapılması sağlanacaktır. Mesleki niteliklerin karşılıklı tanınması çerçevesinde sektörün mesleki standartları da oluşacak.

HABER ROPÖRTAJ – SABAH

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız