Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok

İnşaat şirketlerinin 6 şehirde devam eden 20 projesi var. Konut fiyatları ise 300 bin dolara kadar çıkıyor.


Anadolu’da yüksek gelir gruplarına hitap eden lüks konut projeleri üretilmeye başlandı. İnşaat şirketlerinin 6 şehirde devam eden 20 projesi var. Konut fiyatları ise 300 bin dolara kadar çıkıyor.  
 
Mortgage yasası ve düşen konut kredisi faizleriyle yelkenlerini şişiren inşaat sektöründeki hareketlilik, batıdaki büyük kentlerle sınırlı kalmadı. Anadolu’nun dört bir yanında her gün çoğu lüks sınıfında olmak üzere yeni konut projeleri yükseliyor. Bu konutların fiyatı 90 bin YTL’den başlayıp 300 bin dolara (yaklaşık 450 bin YTL’ye) kadar çıkıyor. En fazla talebin olduğu Gaziantep, Malatya, Kayseri, Konya, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da halen 20 lüks konut projesinin çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki aylarda bu projelere yenilerinin de eklenmesi bekleniyor. Lüks konutlar; açık ve kapalı yüzme havuzları, fitness center-squash salonları, saunası, şelale ve çocuk parkları gibi yaşam alanları ile İstanbul’daki benzerlerini aratmayan özelliklere sahip.
 
Şanlıurfa’da 440 m2’lik daireler
Mimarlar Odası Malatya Temsilcisi Abdurrahman Yavuz, Malatya’da inşa edilen konutların İstanbul’daki benzerlerinden daha lüks olduğunu dile getiriyor. "İstanbul’da genelde 150-160 metrekare arasında daireler yapılırken Malatya’da 280-300 metrekareden küçük daire olmuyor" diyen Yavuz, alıcıların tercihlerinde eskiye oranla estetiğin daha fazla ön plana çıktığını söylüyor.
Devam eden 6 lüks proje ile dikkat çeken Malatya’da Elazığ Yolu üzerindeki Dış Kaya Sitesi’nin 6 bloğunun altında toplantı salonu, oturma alanları yer alırken şelalesi, 6 metrekarelik terası, klima, sauna ve jakuzisi ile dikkat çeken Besta Konakları’nda güneş enerjisi de kullanılıyor. Gaziantep’te Köseler İnşaat’ın önümüzdeki günlerde başlayacağı ve 300 bin dolardan satılması planlanan sitesinde ve Şanlıurfa’da 440 metrekare büyüklüğündeki dairelerin de yer aldığı Beyka İnşaat’ın Çamlıca Evleri projesinde ise Türk hamamı bile ihmal edilmemiş.
 
Konya’da satışlar yüzde 100 arttı
Mimarlar Odası Konya Şubesi Başkanlığı’nı şubat ayında devreden Abdullah Naltekin, Natura Dergisi’ne verdiği demeçte, 2005 yılında inşaat ve konut satışlarında yüzde 100’lük artış yaşandığını söyledi. Yüzde 80’i konut olmak üzere toplam 2 bin projenin ruhsat aldığını anlatan Naltekin, konutların yüzde 20’sinin lüks kategorisinde yer aldığını belirtti. Konya’da Azra Tatil Köyü adıyla apartman, villa ve malikâne inşa eden Garanti Yapı Kooperatifi’nin Genel Koordinatörü Hanefi Ulusoy, kentteki toplam 30 bin konut açığının yüzde 70’inin lüks konut olduğunu savundu. Konya’da son dönemlerde yüksek gelir düzeyine sahip olanların sayısında artış olduğunu belirten Ulusoy, "İnsanlar iki yılda arabalarını yenilediler, sıra konutta. Bu trend iki yıl devam eder" dedi.
 
Gaziantepli 180 metrekareyi küçük buluyor
OM Yayıncılık tarafından yayımlanan Natura’nın haberine göre lüks konut sınıfında 6 projenin çalışmalarına başlanan Gaziantep’te kooperatif sistemiyle Manolya ve Açelya Villaları’nı yapan Günal İnşaat’ın sahibi Macit Günal, lüks konutların büyüklüklerinin 350 metrekareye kadar çıktığını, Gaziantepliler için küçük evin 180-240 metrekarelik evler olduğunu söyledi. Branşı olsun olmasın pek çok girişimcinin konut üretimine yönelmesi sonucu üretimin de patladığını savunan Günal’a göre "Piyasada 2005 yılındaki iştah yok."
Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi Başkanı Zafer Okuducu da şehirde geçen yıl bin 714 projeye onay verildiğini, bunun 565’nin orta ve ortanın üstündeki konut projeleri olduğunu söyledi. Okuducu’nun, çocukların rahat oynayabilmeleri için etrafı çevrili, güvenlikli sitelerin ve 200 metrekarenin üzerindeki evlerin tercih edildiğini söylediği Gaziantep’te 2005 yılında 36 bin 370 adet konut satıldı.

Genelde dubleks apartman dairelerinin yapıldığı ve geçen yıl 17 bin 149 konutun satıldığı Şanlıurfa’da da fiyatlar 65 bin YTL’den başlayıp 300 bin YTL’ye kadar çıkarken bir yılda 16 bin 752 adet konutun satıldığı Diyarbakır’da ruhsat alan 300’ün üzerindeki konut projesinin hemen hepsini 150 metrekare ve üzerindeki apartman ve villalar oluşturdu.

HABER – SELMA ŞENOL / REFERANS

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız