Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok

Emlak alım-satımlarındaki harç kaçağının önüne geçebilmek amacıyla, ”emlak vergisine tabi değerler” elektronik ortama taşınıyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü çalışma çerçevesinde, belediyeler, bu yıl uygulamaya giren emlak vergisine tabi yeni değerleri, Tapu Sicil Müdürlüklerine göndermeye başladı.

Uygulama çerçevesinde söz konusu değerler, bilgi sistemine yüklenerek, Tapu Müdürlüklerinin kullanımına sunuluyor. Sistem, tapu harcını az ödemek için emlak vergisine tabi değerin düşük gösterilmesinin önüne geçmeyi hedefliyor.Uygulama sayesinde, alım satım için tapu dairesine gelen bir kişi, emlak değerini az göstermeye çalıştığında, durum, elektronik ortamdaki bilgiler sayesinde hemen açığa çıkıyor.

Bazı belediyelerin bilgisayar altyapısı bulunmadığı için emlak vergisi değerlerini elektronik ortamda gönderememesi halinde de farklı bir yönteme başvuruluyor.Bu durumda gayrımenkul almak isteyenler, ilgili belediyeden emlak vergisi değerlerine ilişkin yazılı belge getiriyor. Tapu Dairesi, bu belge olmadan işlem yapmıyor.

Vatandaşlar eskiden olduğu gibi yeni sistemde de emlak vergisi değeri üzerinde bir alım-satım değeri beyan edebiliyor. Ancak kanun gereği, tapu harcına tabi değer, emlak vergisinin değerinin altında olamıyor.

Bu arada Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkilileri, belediyelerin, bu yıl uygulamaya konulan emlak vergisine tabi değerlerin 2007, 2008 ve 2009 yıllarında yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılacağına işaret ettiler.

TAPU MEMURLARI DA SORUMLU OLACAK
Uygulamayla, harcın eksik ödenmesinden vatandaş kadar tapu memurları da sorumlu tutuluyor.

Bu nedenle tapu harcının, emlak vergisi değeri üzerinden hesaplanarak tahsil edilmesine yönelik yükümlülüklerini yerine getirmeyen tapu memurları hakkında ”özel usulsüzlük cezası” uygulanacak.

EMLAK, HAZİNE’YE DE KAZANDIRDI
Öte yandan emlak piyasasında son dönemde ortaya çıkan hareketlilik, Hazine’nin de yüzünü güldürdü. Emlak alım-satımları sırasında tahsil edilen harç tutarı, 2005’te, bir önceki yıla göre yüzde 52,8 oranında artarak, 809 milyon 387 bin YTL’ye ulaştı.

Son 5 yılda gayrımenkul alım ve satımlarında ödenen tapu harcından devletin kasasına 2 milyar 126 milyon 336 bin YTL girdi. Diğer gayrimenkul işlemleri ile birlikte elde edilen toplam harç tutarı ise 2 milyar 777 milyon 947 bin YTL’yi aştı.

AA

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız