Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, istanbul’daki yapıların deprem güvenlikli olmalarının sağlanması gerektiğini kaydetti.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, deprem zararlarını azaltmak için toplumsal, siyasal, eğitsel, teknik ve yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirterek risk oluşturan okul, hastane, köprü, endüstri tesisleri, üniversite binaları, insanların toplu olarak çalıştıkları işyerlerinden başlanarak İstanbul’daki yapıların deprem güvenlikli olmalarının sağlanması gerektiğini kaydetti.

Cemal Gökçe, Zeytinburnu’nda çöken Huzur Apartmanı ile ilgili cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye topraklarının yüzde 95’inin önemli deprem riski altında bulunduğunu kaydetti. Buna karşın, yaşanılan depremlerde, sürekli olarak deprem büyüklüğü ile orantılı olmayan can ve mal kayıplarının ortaya çıktığını belirten Gökçe, artık deprem olmadan yapıların yerle bir olmaya başladığını ifade etti.


Türkiye’de, kentlere göçün hızlanması ile birlikte yapı üretiminin, sorun olmaya ve çağın gerisinde kalmaya başladığına dikkat çeken Gökçe, sorunun tek başına “teknik” bir sorun olmadığını, yapı üretimi konusunun aynı zamanda, siyasal-sosyal-ekonomik-kültürel bir konu bağlamında değerlendirilmesi gereken, önemli ölçüde teknik boyutları da olan bir sistem sorunu olduğunu ifade etti. Gökçe, Türkiye’de yapı stokunun alarm verdiğini dile getirdi.

 

Yapı denetimi yasası değişmeli

Deprem zararlarını azaltmak için toplumsal, siyasal, eğitsel, teknik ve yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğuna işaret eden Gökçe, “Risk oluşturan okul, hastane, köprü, endüstri tesisleri, üniversite binaları, insanların toplu olarak çalıştıkları işyerlerinden başlanarak İstanbul’daki yapılarımızın deprem güvenlikli olmalarının sağlanması önem taşımaktadır” dedi. Cemal Gökçe, var olan yapıların deprem güvenliklerinin belirlenerek deprem güvenliği olmayan yapıların güçlendirilmesi, ekonomik olarak pahalı ise bu yapıların yıkılarak yeniden yapılması gerektiğini kaydetti. Yapılacak olan yeni yapıların da mühendislik kurallarına, deprem yönetmeliğine, var olan şartnamelere uygun olarak projelendirilmesinin önemine de dikkat çekerek şu önerilerde bulundu: “Yapı denetimi yasası değiştirilmeli, haksız rekabeti önleyecek bir yasa çıkarılmalıdır.


Gerek projelerin denetimi, gerekse yapıların denetimi, mesleki derinliği ve ahlaki yeterliliği olan, mesleki davranış kurallarına uyarak çalışan yetkin mühendisler tarafından yapılmalıdır. Kat Mülkiyet Yasası değiştirilmelidir. İmar Yasası değiştirilmelidir.”

HABER – REFERANS

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız