Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
Kağıt üzerindeki hayali projeleri bankalar kredilendirmişler ve gelecekte yaşanabilecek risklerin temelini oluşturmuşlardır


İzmir Emlakçılar ve Emlak Müşavirleri Derneği (İZEMDER) Genel Başkanı Rıdvan Akgün, son 2 yıldan bu yana emlak sektöründe yaşanan hareketliliğin Türkiye’de yeni emlak mağdurları ortaya çıkaracağını savundu.

Akgün, düzenlediği basın toplantısında, ”Kağıt üzerindeki hayali projeleri bankalar kredilendirmişler ve gelecekte yaşanabilecek risklerin temelini oluşturmuşlardır” dedi.

Emlak piyasasında yaşanan gelişmelerle ilgili olarak basın toplantısı düzenleyen Akgün, enflasyonun düşmesiyle birlikte 2 yıldan bu yana bütün ekonomik ibrelerin emlak sektörüne doğru kaydığını, bu sektörde büyük hareketliliğin yaşandığını anlattı.

Mortgage sisteminin Türkiye koşullarına adapte edileceği söylentileri, kanun teklifi hazırlıkları ile buna dayalı önlem ve tedbirlerin sektörün ivme kazanmasına neden olduğunu vurgulayan Akgün, bankaların konut faizlerini yüzde 1’e kadar düşürmesiyle birlikte geçtiğimiz yıl emlak satışlarının maksimum seviyeye çıktığını bildirdi.

”Tapu dairelerinde 5 güne varan randevular verilmeye başlandı” diyen Akgün, talebin ani artışı karşısında mevcut arzın olmaması nedeniyle emlak fiyatlarının yüzde 100’e varan oranda arttığını dile getirdi.

KAĞIT ÜZERİNDE EMLAK SATIŞLARI
Finans şirketleri ve müteahhitlerin projeler hazırlayıp kağıt üzerinde emlak satışları başlattığını vurgulayan Akgün, ”Çeşitli bankalar bu hayali projeleri kredilendirmişler ve gelecekte yaşanabilecek risklerin temelini oluşturmuşlardır” dedi.

İnşaatı bitmemiş, proje halinde satış yapan müteahhitleri ve kooperatifleri iyice araştırmadan, alınacak konutun satışını almadan paranızı ödemeyin, tapusuz satışlar, gerçek satış olmayıp daha sonra yüksek bedeller talep edilebilir. Tapu satışı alamayabilirsiniz.”

Akgün, birçok kiracının mülk sahibi olmasından dolayı piyasada kiralık konut enflasyonu yaşandığını da ileri sürdü. Geçtiğimiz yılın sonunda gündeme gelen Mortgage sistemiyle birlikte konut satışlarının sihirli bir el değmişçesine düştüğünü iddia eden Akgün, şöyle devam etti:

”2006 yılının ilk 2 ayında yapılan emlak satışları, 2005’in aynı dönemine göre daha düşüktür. Emlak fiyatlarının çok yükselmesi, Mortgage sisteminin belirsizliği, yeni konutların ise maliyetlerinin çok üzerinde satılması nedeniyle konut almak artık imkanları olan veya zengin olanlar için geçerli olmaktadır.”

Konut alacak kişilerin çok dikkatli davranıp kendisine aracılık edecek emlakçıları iyi seçmesi gerektiğini dile getiren Akgün, alınacak emlak üzerinde haciz, ipotek veya çeşitli adli tedbirlerin olup olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Akgün, vatandaşların tapudan önce, alınacak konutun bedelini ödememesi gerektiğini vurguladı.

HABER – STAR

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız