Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
Kamuoyunda Mortgage (Tutsat) olarak bilinen konut finansmanı sistemine ilişkin tasarı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Genel Kuruldaki görüşmeler sırasında, Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısında yer alan, "Konutu olmayan ücretlilere kredi faizlerini vergiden düşme olanağı tanıyan" düzenleme çıkarıldı.

Önergenin gerekçesinde, kapsamlı bir Gelir Vergisi Reformuna ilişkin çalışmaların Maliye Bakanlığı tarafından yürütüldüğü belirtilerek, "Bu kapsamda Gelir Vergisine ilişkin olarak öngörülen bu düzenlemenin yürütülen çalışmalarda, sistem bütünlüğünün korunması ve reformun sıhhati açısından Gelir Vergisi Reformu'na ilişkin hazırlıklarla birlikte değerlendirilmesi daha uygun olacaktır" denildi.

Konut finansman sistemiyle, ev almak isteyen vatandaşların daha uygun koşullarda borçlanmaları amaçlanıyor.

Kanunun içeriği şöyle:

-Kanuna göre, gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansına sahip olanlar, Türkiye değerleme uzmanları birliğine 3 ay içinde başvuruda bulunacak.

-Bu kanundan önce kredi alan tüketiciler, kanunun yayımlanmasından sonra 3 ay içinde başvurarak, sözleşmelerinin, bu kanun kapsamı dışında tutulmasını isteyebilecek.

-Süresi içinde talepte bulunmayan tüketicilerin önceki sözleşmeleri kanun kapsamında kabul edilecek Konut finansmanı kuruluşu, tüketiciye karşı, konutun tesliminden itibaren 1 yıl süreyle sorumlu olacak.

Şener: Hiç parası olmayanlar konut sahibi olamayacak

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, "Mortgage sistemi ile birlikte hiç parası olmayanlar veya çok az parası olanlar konut sahibi olamayacak. Ama şunu da bilmemiz lazım ki belli bir gelir düzeyine sahip olanlar, konut sahibi olacaklardır" dedi.

Şener, Tutsat (Mortgage) sistemiyle "borçluluk artımı" olacağı yönündeki değerlendirmelere katılmadığını belirterek, "Çünkü borçsuz ve umutsuz yaşamaktansa, borçlu ve umutlu olmak, daha fazla tercih edilecek bir durum" dedi.

Bakan Şener, TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda "Mortgage" olarak bilinen Konut Finansman Sistemine (Tutsat) ilişkin tasarının kanunlaşmasının ardından teşekkür konuşması yaptı.

Genel Kurulda, Türk mali sisteminin en büyük reformlarından birinin gerçekleştirildiğini, yeni bir konut finansman sisteminin uygulamaya girdiğini kaydeden Şener, bu kanunda her şeyden önce konut finansmanı kavramı getirildiğini anlattı.

Bakan Şener, kanunla; bitmiş, tamamlanmış, kullanma izni olan konutların satın alımında kredilendirmeye imkan sağlanacağını söyledi.

Kanunla, tamamlanmış konutların finansal kiralanmasına imkan sağlanacağını, proje ve inşaat halindeki konutların bu sistemden yararlanacağını ifade eden Abdüllatif Şener, şöyle devam etti:

"Konut sahibi olan kişilerin konutlarını yenilemek ve güçlendirmek ihtiyacı duymaları halinde, sahip oldukları konutu teminat göstermek suretiyle krediye ulaşacaklar. Ülkemizde depreme dayanıklı konut sorunu vardır. Mevcut konutların depreme dayanıklı hale getirme sorunu vardır. Buna önemli ölçüde finansman sağlayacak bir mekanizma devreye konuldu. Yeniden finansman kredileri söz konusudur. Bir konutu alırken kredi alan, daha sonraki yıllarda faiz oranlarının düşmesiyle önceki aldığı yüksek faizli krediyi ödemek istemeyenler, yeniden kredi alabilecek, eski kredilerini kapatabilecek.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız