Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok

2010 yılına kadar kentlerdeki nüfusun 11 milyon artacağı ve konut ihtiyacının 2.9 milyon adede çıkacağı belirtilerek bunun da inşaat sektörünü canlandıracağı belirtildi.

Tokat Erbaa'da tuğla-kiremit sektöründe faaliyet gösteren Harun Yüksel Toprak Sanayi Anonim Şirketi'nin bayi toplantısı Antalya'da yapıldı. Yurtiçi ve yurtdışından 200 bayinin katıldığı toplantıda DÜNYA Gazetesi yazarlarından Dr. Rüştü Bozkurt ve Prof. Dr. Kenan Mortan, 'inşaat sektörünün dünü, bugünü ve geleceği' ile 'Türkiye ekonomisi' üzerine birer konuşma yaptı.

İnşaat sektörünün yaşadığı sıkıntılara değinen Dr. Rüştü Bozkurt, Türkiye'de inşaat sektörünün 15 milyar dolarlık bir pazar payına sahip olduğunu ve 1993-2003 arasındaki 10 yıllık dönemde yüzde 22'lik bir küçülme ile ciddi bir gerileme yaşadığını kaydetti. Bunun sebebinin deprem ve 2000'li yıllarda yaşanan kriz olduğunu açıklayan Bozkurt, "Şimdi ise tam tersine, inşaat sektörü son yıllardaki toparlanma nedeniyle 2005 yılında yüzde 21'lik bir büyüme gösterdi. 2006'nın ilk 6 ayında ise büyüme yüzde 19 oldu" dedi. Bozkurt, istihdam içindeki payı en yüksek sektörlerden olan inşaat sektörünün 2005 yılında toplam istihdamın yüzde 5.3'ünü karşıladığını da ifade etti.

Kamunun ve özel kesimin konut, konut dışı binalar ve altyapı konuları hakkında bilgi veren Rüştü Bozkurt, "Devlet Planlama Teşkilatı'nın yaptığı hesaplamalara göre ülkemizin yıllık 650 bin konut ihiyacı olduğunu görülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre de 2010 yılına kadar kentsel nüfusun 11 milyon dolaylarında artacağı belirtiliyor. Konut ihtiyacı da buna paralel olarak 2.9 milyona çıkacak" diye konuştu. Buzkurt, orta ve uzun vadede Türkiye'nin emlak sektörü açısından çekiciliğini koruyacağını vurguladı.

Mortan: 2007 sınav yılı

Prof. Dr. Kenan Mortan da 2007 yılının çok farklı gri tonlar içereceğine ancak bunun panik yaratacak bir durum olmadığına dikkat çekerek, rakamlarda yaşanan olumlu tablonun altını çizdi. Türkiye'nin Birleşmiş Milletler İnsani Gelişmişlik Endeksi'ne göre 92. sırada yer aldığını hatırlatan Mortan, tüketim harcamalarını da gelir olarak ilk yüzde 20'lik kesimde alanların sürüklediğini kaydetti. Prof. Dr Kenan Mortan, 2007 yılı için verilmiş yüzde 4'lük enflasyon hedefinin işletmelerin karlılık düzeni açısından bir sınav yılı yaratacağını vurguladı.

Harun Yüksel Toprak Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eray Yüksel ise firma olarak sürekli yatırım yaptıklarını ve kendilerini yenilediklerini belirtti. Eray Yüksel, "Harun Yüksel" olarak sektörde 2007 yılı içerisinde, bugüne kadar yaptıkları yatırımların meyvelerini alacaklarına inandıklarını ifade etti.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız