Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
SPK Başkanı Doğan Cansızlar, "Konut fiyatları şişmedi; olması gereken düzeyde. Gayrimenkul fiyatlarının çok arttığı söylenemez ama Türkiye’de konut arzı artmalı" dedi.


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, konut fiyatlarının olması gereken düzeylerde olduğunu söyledi. Cercle D’orient dergisinin Şubat sayısına röportaj veren Cansızlar, Türkiye’de gayrimenkul fiyatlarının çok arttığının söylenemeyeceğini belirtti. Cansızlar şöyle konuştu: "Uzun vadeli konut finansmanı olarak bilinen Mortgage konusu SPK tarafından hazırlandı. Taslak halinde Başbakanlık’a iletildi. Şu anda hükümet bu tasarıyı Meclis’e gönderdi. Plan Bütçe Komisyonu’nda da görüşülmeye başlandı. Ve çıkacak diye tahmin ediyorum. Sistemin amacı, ödenebilir taksitlerle vatandaşın konut sahibi olmasının ve imara uygun yapılaşmasının sağlanması ile ekonomiye bir ölçüde katkıda bulunmaktır.

KONUT TALEBİ PATLADI

Mortagage sistemi modern bir konut finansman sistemidir. Bu sistem bedava konut alma sistemi değildir. Kişinin geliriyle orantılı taksitleri tercih ederek konut sahibi olması mümkündür. Gayrimenkul fiyatları şu anda olması gereken düzeyde. Türkiye’de bir bölgeyi, bir mahalleyi göz önüne alarak fiyatlar arttı diyemezsiniz. Tüm konut sektörüne bakmak lazım. Tabi ki belli bazı illerde fiyatların yükselmiş olması doğal ama bunu Türkiye’nin hepsi için söylemek mümkün değil. O bakımdan arzın artırılması lazım. Ben hep şunu söylüyorum: Hazine arazilerinin kat karşılığı sistemiyle ihale edilmesinde fayda var. Hem dar gelirli vatandaşların konut sahibi olması için hem de konut arzını artırmak için."

PARA GİRİŞİ SÜRECEK
2006 yılına yönelik beklentilerini açıklayan Cansızlar, "2006 oldukça önemli. Cari hükümler dengesi sorunu var. Bu risk unsuru. Ama ben küresel likiditenin bu anlamda da sorunun çözümünde yardımcı olacağını düşünüyorum. Sebep de şu: Az önce belirttiğim gibi 58 milyar dolar yabancı sermayenin 34 milyar doları borsada ve buraya çok önemli şekilde yabancı sermaye ilgisi var. Bu ilgi devam ettiği sürece 2006 yılında bunun devam edeceğini de düşünüyorum. Herhangi bir sıkıntının olacağını sanmıyorum. Ama artık kriz sözünü kullanmamak lazım. Çünkü gerçekten Türkiye’de piyasalar restorasyon dönemini tamamladı. Burada dikkat edeceğimiz konu gereksiz gündemler yaratarak piyasaları tedirgin etmemek" dedi.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız