Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok

SPK Başkanı Doğan Cansızlar, mortgage sisteminin etkin şekilde işlemesi için stopaj muafiyeti sağlanmasının şart olduğunu söyledi.


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, mortgage sisteminin etkin şekilde işlemesi için mortgage kağıtlarında stopaj muafiyeti sağlanmasının şart olduğunu söyledi. Mortgage finanş konulu panelde konuşan Cansızlar, "Sistemin işlemesi için yabancı kaynağa ihtiyaç var. Mortgage kredilerine ilişkin menkul kıymetlerin yurtdışında ihraç edilerek kaynak sağlanması lazım. Bunun için de mortgage kapsamındaki menkul kıymet ihraçlarının stopajdan muaf olması zorunlu" dedi.

Çankaya Üniversitesi tarafından düzenlenen "Mortgage Finanş" konulu panelde konuşan Cansızlar, mali sektörü konut finansmanı sektörüne yoğun olarak sokacak mortgage sisteminin uygulanmasına ilişkin halen TBMM Plan ve Bütçe Komişyonu’nda bulunan tasarının, Nisan sonu veya Mayıs başında yasalaşmasını beklediğini açıkladı.

Bankanın riski var
Aynı toplantıda konuşan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, kurum olarak kredi kartlarında olduğu gibi Mortgage’ı da yakından takip ettiklerini belirterek, "Senaryo analizlerimiz, projeksiyonlarımız var ama eğer bir sıkıntı olursa gerekli ayarlamalar her an yapılabilir" dedi.

"Konut kredileri 20 yıl vadeli oldu diye adı mortgage olmaz" diyen BDDK Başkanı Bilgin, sözlerini şöyle tamamladı: "Çünkü mortgage ikincil piyasada tedavül edilebildiği anda mortgage olacaktır."

HABER – VATAN

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız